Berichten

Alle informatie over mijn bezigheden kun je vanaf nu vinden op mijn website http://www.christinedegraaf.nl  Met ingang van volgend jaar verdwijnt de meeste informatie die hier op staat.

Wat doet massage met je?

Onderzoek heeft aangetoond dat door je regelmatig te laten masseren het aantal bloedcellen in je lichaam toeneemt. Dat is goed voor de werking van het immuunsysteem, het verhoogt je weerstand.

Massage heeft een gunstige invloed op het autonome zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Het zorgt ervoor dat de hoeveelheid endorfine en oxytocine verhoogt wordt. Daardoor vermindert het de stress reacties in je lichaam en wordt het geluksgevoel verhoogd.

Nadat je gemasseerd bent zul je merken dat je spieren soepeler zijn en dat de doorbloeding beter is. Massage helpt goed tegen blessures, stijfheid, gewrichtspijnen, ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk en andere symptomen van stressgerelateerde klachten. Je wordt rustiger in je hoofd en krijgt meer energie. Massage werkt op lichaam en geest. Het heeft een helende werking. Je kunt je laten masseren als je een klacht hebt. Beter zou het zijn als je laat masseren terwijl je nog geen klachten hebt, zodat je ze voor kunt zijn.

In mijn praktijk kun je kiezen uit verschillende vormen van massage of Reiki/Seichembehandeling, die elk hun eigen uitwerking hebben. Ook kun je kiezen uit verschillende workshops op maat gemaakt naar jou eigen wensen.

 

Massage herstelt spier ook van binnenuit
BAARN – Een korte massage van ongeveer tien minuten helpt ontstekingen in spieren tegen te gaan. Dit is niet alleen goed nieuws voor sporters, maar ook voor mensen met een aandoening als artritis of dystrofie.

Dat stellen onderzoekers van de Canadese McMaster University. Van massage was allang bekend dat het uitkomst biedt bij spierspanning en -pijn. Dit onderzoek gaat een stapje verder: massage blijkt nu ook invloed te hebben op ontstekingsreacties in de spiercellen. Daarnaast stimuleert massage de spiercellen tot het aanmaken van meer mitochondria, dit zijn een soort energiecentrales van de cel.

Onderzoek

“Het nieuwe van deze studie zit hem vooral in het feit dat er nog nooit eerder naar het effect van massage in de spier is gekeken”, legt onderzoeker Justin Crane uit. “We laten nu zien dat massage de ontstekingsreactie van de spiercel vermindert. Daarom is massage een goede manier om te herstellen van een blessure.”

Voor het onderzoek moesten 11 mannen van halverwege de 20 net zo lang (minimaal 70 minuten) fietsen tot ze niet meer konden. Vervolgens werd een been gedurende tien minuten gemasseerd. Daarna bleek dat de hoeveelheid ontstekingen in de spiercellen beduidend minder was in het gemasseerde been.

Pijnstiller

Crane was verrast dat zo’n korte massage een dergelijk groot effect kon bewerkstelligen. Het lijkt er volgens hem zelfs op dat massage hetzelfde doet als bepaalde pijnstillers. De studie is een eerste stap in de richting van nieuwe therapieën voor allerlei spieraandoeningen.

Door: Annemieke Hoogland
Bronnen: EurekAlert
02-02-2012
Laatst gewijzigd op: 02-02-2012

Heeft u last van u heupen of knieën?

Als je last hebt van je heupen of knieën dan heb je geen zin meer om te lopen, tuinieren of sporten. Dat is veel te pijnlijk om te doen, terwijl het juist goed zou zijn om te bewegen hoe pijnlijk het ook is.

Nog beter is het om de triggerpoints (Spierknopen) die de veroorzakers van de pijn zijn op te zoeken en weg te masseren. Triggerpoints  in de bovenbenen of in de bilspieren zijn veelal de boosdoener. Ook al is te zien op röntgenfoto’s dat de gewrichten aangetast zijn, dan nog kan veel pijn weg genomen worden door de triggerpoints op te zoeken en weg te masseren. De  masseur zoekt ze voor je op, laat je voelen waar ze zitten en gaat de triggerpoints masseren. Je krijgt ook tips en eenvoudige instructies mee om ze zelf te masseren. Als je dit een paar keer per dag heel even doet, dan verdwijnen de triggerpoints meestal heel snel. En je zult dan merken dat de beweeglijkheid van de gewrichten ook weer toeneemt.

Hoe onderhoud jij je lichaam?

Meestal ben je goed in het in het onderhouden van je auto, je tuin en je huis. Maar hoe onderhoud je je lichaam?

 Het lichaam dat er de hele dag voor zorgt dat je de dingen kunt doen die je wilt doen. Hoe zorg jij voor je lichaam? Meestal ga je er maar van uit dat het lichaam doet wat het moet doen. Totdat er iets gebeurt waardoor het niet meer werkt zoals het zou moeten werken. Je beweegt wat minder makkelijk, je voelt je wat stijf of je wordt wat prikkelbaar. Wil je kwaaltjes voorkomen dan is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Ga eens naar de sauna, ga vaker de natuur in en neem je lichaam eens goed onder handen door vaker een massage te nemen.

Massage:

  • bevordert de bloedcirculatie
  • werkt bloeddrukverlagend.
  • stimuleert de zuurstof opname
  • beïnvloedt het immuunsysteem.
  • verwijdert afvalstoffen.
  • werkt stimulerend of rustgevend.
  •  gewrichten worden soepeler.
  • helpt goed tegen lage en/of hoge rugpijn
  • geeft een diepe ontspanning voor lichaam en geest.
  • Vermindert het stresshormoon cortisol.
  • Zorgt voor rust in het hoofd.

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden waar massage bij kan helpen. In deze tijd waarin je veel stress kunt ervaren is het prettig om je regelmatig te kunnen ontspannen door middel van massage. Zodat de opgebouwde stress losgelaten kan worden en je weerbaarheid groter wordt.

Gun jezelf de tijd en rust hiervoor je lichaam en geest zullen je er dankbaar voor zijn.

Spierpijn en stijfheid

Ruim 50 procent van de Nederlanders heeft regelmatig tot zelfs dagelijks last van spierpijn en stijfheid. Dat blijkt uit een onderzoek van A. Vogel, een Nederlandse aanbieder van natuurlijke geneesmiddelen. De spierpijn en stijfheid betreffen vooral de rug (58 procent), de nek (40 procent), en de schouders (40 procent), 35 procent van de klagers geeft aan dat ze zich een stuk gelukkiger zouden voelen als ze niet continu last zouden hebben van spierpijn en stijfheid. Om van de spierpijn af te komen, nemen de meeste mensen een warme douche of een warm bad. Circa een kwart van de Nederlanders kiest bij spierpijn en stijfheid voor het gebruiken van een gel of crème om het leed te verzachten. Bron A. Vogel.

Echter je kunt ook kiezen voor massages om van spierpijn en stijfheid af te komen. Het bijkomende voordeel van een massage is de aandacht voor jezelf, een uur ontspanning.  Regelmatig een massage activeert het immuunstelsel, vergroot de weerbaarheid tegen ziekten, kan pijn verlichten, stimuleert de bloedsomloop en ondersteunt de lymfestroom zodat de gifstoffen afgevoerd kunnen worden. Tevens heeft regelmatig een massage een ontspannend effect op lichaam en geest. Kies een vorm van massage die bij je past zodat het effect nog groter wordt.

Massage maakt jong!

Massage is niet alleen pijnstillend en ontspannend, het maakt ook jonger!

Spanningen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Niet voor niets zijn mensen al duizenden jaren verknocht aan massage. Zowel in de oosterse als de westerse geneeskunde wordt het vlijtig toegepast. Canadese researchers maakten enige tijd geleden bekend dat het kneedwerk een krachtig ontstekingsremmend effect heeft en dat het ons lichaam stimuleert om meer mitochondriën (energiecentrales van onze cellen) aan te maken. Naarmate je ouder wordt, krijg je minder mitochondriën. “Massage blijkt ons op cel niveau te verjongen,”zegt Simon Melov van het Buck Institute on Aging in Ontario. “En het ontstekingsremmende en pijnstillende effect is sterker dan dat van bijvoorbeeld ibuprofen.” Om te kijken wat er nu precies gebeurt, bedachten de onderzoekers een slim experiment. Ze lieten proefpersonen tot uitputting fietsen. Vervolgens werd één afgepeigerd been tien minuten lang gemasseerd, terwijl het andere been aan zijn lot werd overgelaten. Direct daarop en nog eens na 2,5 uur werden met een speciale naald stukjes spierweefsel weggenomen voor analyse. “Wat we zagen, verraste ons behoorlijk,” zegt Melov. “Onze resultaten duiden erop dat massage een uiterst waardevolle therapie is. Niet alleen voor spierpijn, maar ook voor ziekten die berusten op sluimerende ontstekingen, zoals fybromyalgie. (Bron Grazia).

Wil je niet gemasseerd worden, dan kun je ook kiezen voor Holistic Pulsing, of Klankmassage. Voor deze massages hoef je niet uit de kleren en geven, wat bovenstaand verhaal betreft, hetzelfde resultaat.

Uit onderzoek blijkt dat het lichaam positief reageert op het ontvangen van een massage. De meeste mensen ervaren het als zeer ontspannend. Nu is ook via bloedanalyse aangetoond dat er gunstige veranderingen in het lichaam optreden.

In Los Angeles (VS) is onderzoek gedaan naar de invloed van massages op het immuunsysteem. Voor dit onderzoek kreeg een deel van de 53 mensen die deelnamen een Zweedse massage, wat in onze westerse wereld de meest bekende vorm van massage is. Het andere deel ontving een lichte massage met zachte aanraking.

Zowel voor als na de massage werden er door de wetenschappers bloedmonsters afgenomen. Na de massage was er een positieve verandering in de samenstelling van het bloed zichtbaar. Het bloed bleek bijvoorbeeld meer witte bloedcellen te bevatten. Dit zijn de bloedcellen die het immuunsysteem nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Het cortisol- niveau in het bloed was na de massage juist afgenomen. Dit is een stof die in het lichaam vrij komt onder invloed van stress.

De lichte massages met zachte aanrakingen blijken een extra positieve bijwerking te hebben. Deze doet ook het hormoon oxytocine toenemen. Oxytocine geeft een gevoel van veiligheid, maakt ons beter bestand tegen stress en ondersteund ons lichaam bij het tot rust komen.

 

(bron: Gezond Nu 4 april 2011)

Hoofdpijn??                                                                                                                                     Een kopzorg minder.

Heel veel mensen in voornamelijk Europa en Amerika hebben last van hoofdpijn. Wekelijks en soms ook wel dagelijks. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn zoals: Migraine, Clusterhoofdpijn, Spanningshoofdpijn en Hoofdpijn na trauma.

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn. Ongeveer 65% van de Nederlandse bevolking heeft hier weleens last van. Oorzaken kunnen zijn: stress, angst, depressie, vermoeidheid, slaapgebrek, lawaai, verkeerde (werk)houding enzovoort.

Migraine komt voor bij 1 op de 10 mensen waarvan het merendeel vrouwen. Hormonen kunnen een rol spelen bij migraine, maar ook wel stress, voeding, kort slapen, jetlag.

Clusterhoofdpijn komt niet zoveel voor. Zo’n 5% van de Nederlandse bevolking heeft hier last van. Hier zijn de mannen het meest bij vertegenwoordigd, zo’n 70%. Dat zou kunnen komen doordat apneu in deze groep vaak voorkomt.

Alcohol, tabak en drugs kunnen heel makkelijk clusterhoofdpijn uitlokken.

Hoofdpijn na een trauma. Denk aan whiplash, klap op het hoofd. Zelfs tijdens een geboorte kunnen al hoofdpijnklachten ontstaan bij het pasgeboren kind.

Hoofdpijnklachten zijn vaak goed zelf te behandelen. Voordat je allerlei dure onderzoeken ondergaat, of als je al verschillende onderzoeken ondergaan hebt en er is nog geen oorzaak en oplossing gevonden, dan is het de moeite waard om naar de spieren in gezicht, hals en nek te kijken of daar triggerpoints(spierknopen) in zitten. Het zou heel goed kunnen dat daar de oplossing van het probleem zit. Tegelijkertijd kunnen klachten zoals oorsuizen, evenwichtsstoornis, duizeligheid, knikkende knieën, zweten, tranende ogen, vermoeidheid, trillen, slijmvorming ook opgelost worden.

Massage is een viruskiller

En voor deze immuunversterker lijkt bovendien géén potentiële overdosis te gelden. Een groep onderzoekers van de Universiteit van Miami liet 29 mannen dagelijks op de massagetafel plaatsnemen en keek na een maand welk effect dat op hun lichaam had. Het resultaat: niet alleen voelden de mannen zich meer ontspannen en minder angstig, ze hadden ook aantoonbaar minder stresshormonen in hun urine en meer naturalkiller-cellen (een bepaald type afweercel) in hun bloed.                                                                (bron: psychol0giemagazine)

Triggerpointcoaching

9 februari ga ik mijn opleiding triggerpointcoaching uitbreiden met een workshop over hoofdpijn. Veel mensen hebben last van hoofdpijn. De oorzaak is niet altijd gemakkelijk te achterhalen. Triggerpoints zouden weleens de hoofdpijn kunnen veroorzaken. Vooral de triggerpoints in hals- en schouderspieren zijn de boosdoener.


Leave a comment